Banjaluka Galenika
Banjaluka Galenika
Galenika Banjaluka
Galenika Banjaluka Banjaluka Galenika Banjaluka Galenika Banjaluka Galenika Pretraga

 ®CHYMORAL® - 100 FORTE dražeje 100.000 AJ

PRIMENA

Chymoral – 100 Forte se preventivno daje 48 časova pre hirurške intervencije u dozi koja je preporučena. Posle hirurškog zahvata primenu Chymorala – 100 Forte obavezno nastaviti. Chymoral – 100 Forte se uzima isključivo na prazan želudac, odnosno 1 čas pre obroka. Dražeje ne treba sisati ni žvakati, već cele progutati. Primena Chymorala – 100 Forte ne isključuje istovremenu primenu drugih lekova (npr. antibiotika i dr.). Nisu poznate posledice eventualnog predoziranja.

PAKOVANJE

Kutija sa 24 dražeje.

SASTAV

Jedna dražeja sadrži smešu proteolitičkih enzima, tripsina i himotripsina, sa enzimskom aktivnošću od 100.000 Armour* – ovih jedinica (AJ). Dražeje imaju acidorezistentnu oblogu pa su zaštićene od dejstva želudačnog soka, što omogućava da lijek nepromjenjen dospe u intestinalni trakt – crevo u kome se resorbuje.

*Jedna Armour – ova jedinica je količina enzima, koja pri određenim analitičkim uslovima oslobađa iz hemoglobina toliku količinu fenolnih supstanci, koje sa Folin-Ciocalteauovim reagensom daju obojene rastvore, istog intenziteta kao i 5,52 x 10-6 mmol tirozina.

DEJSTVO

Chymoral – 100 Forte ima antiinflamatorno, antieksudativno i mukolitičko dejstvo. U toku zapaljenskog procesa, usled taloženja fibrina i makromolekula denaturisanih proteina, u tkivima je otežana cirkulacija krvi i limfe. Tripsin i himotripsin, kao endopeptidaze, svojim proteolitičkom aktivnošću na mestu patološkog procesa, cepaju duge polipeptidne lance u kraće, pogodne za resorpciju. Iščezavanjem otoka – edema, eksudata i krvnih podliva – hematoma, normalizuje se lokalno poremećena cirkulacija krvi i limfe.

TERAPIJSKE INDIKACIJE

Preparat Chymoral – 100 Forte koristi se kao dodatna – pomoćna terapija u raznim oblastima medicine za ubrzano lečenje zapaljenskih procesa (npr. gornji deo respiratornog trakta: smanjuje viskoznost bronhijalnog sekreta i olakšava njegovo iskašljavanje), u traumatologiji i hirurgiji primenjuje se kada kod pacijenata treba sprečiti pojavu ili ubrzati resorpciju edema i hematoma.

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

Odrasli: 3 puta dnevno po 2 dražeje. Kada se postigne poboljšanje, doza se može smanjiti na 2 puta dnevno po 2 dražeje Deca od 5 do 12 godina: 3 puta dnevno po 1 dražeja.

NEŽELJENI EFEKTI

Veoma su retke gastrointestinalne tegobe, kao i alergijske manifestacije. Opisani su i retki slučajevi hematurije, blage ospe po koži, urtikarije ili svraba. U tim slučajevima preporučuje se obustavljanje primene preparata.

KONTRAINDIKACIJE

Preosjetljivost na bilo koju komponentu preparata

UPOZORENJE

U slučajevima bakterijske infekcije, dokazane ili suspektne (npr. septikemija, teška, generalizovana ili lokalizovana – lokalna infekcija), preparat se primenjuje isključivo uz odgovarajuću antibiotsku terapiju. Iako nema pouzdanih dokaza da preparat napravljen na ovaj način utiče na procese koagulacije krvi, ipak bi ga trebalo oprezno primenjivati kod osoba sa poremećajem koagulacije krvi, u slučajevima teškog oštećenja jetre i/ili bubrega i kod osoba koje u anamnezi imaju zabeležene alergijske reakcije na lekove i/ili hranu.

INTERAKCIJE

Nisu opisane

NAČIN ČUVANJA

Čuvati na temperaturi od 15 – 30° C, zaštićeno od svetlosti i vlage Čuvati van domašaja djece

ROK UPOTREBE

3 godine.

Ne smije se koristiti poslijee isteka roka upotrebe označenog na pakovanju

Ponuda lijekova
Oligogal Se
Vit-Up!® PRAVI VITAMINI Oligogal® Se kapsule Dijetetski ...
®HEPALPAN® mast
PAKOVANJE Tuba sa 40 g masti. SASTAV 100 g masti ...
®BOROGAL® krem 3%
PAKOVANJE Tuba sa 25 g krema. SASTAV 100 g krema ...
®CHYMORAL® - 100 FORTE dražeje 100.000 AJ
PRIMENA Chymoral – 100 Forte se preventivno daje 48 čas...

Reklame
© Galenika d.o.o. - Banja Luka - Sva prava zadržana. Admin LOGIN
Tehnička podrška HyperActive d.o.o.